De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is schuldig bevonden aan dood door schuld. De rechter bepaalde donderdag al dat Pistorius niet wordt vervolgd voor moord. De strafmaat is pas over ruim een maand bekend.

'Bladerunner' schoot zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013 op Valentijnsdag door de gesloten deur van de badkamer dood. De aanklager claimt dat Pistorius Steenkamp bewust doodschoot na een ruzie. 

Volgens de rechter heeft de atleet, in de veronderstelling dat er een inbreker in zijn huis was, overhaast en buiten alle proporties gehandeld. Hij schoot bovendien niet uit een reflex, want hij had zijn wapen gepakt en besloten de vermeende inbreker in zijn huis te vinden.

Andere mensen met dezelfde handicap als Pistorius zouden in zijn situatie anders hebben gehandeld, oordeelde rechter Thokozile Masipa. Zij zouden hebben geprobeerd om te voorkomen iemand te doden. Pistorius zocht het gevaar met zijn wapen op. 

Andere aanklachten

Pistorius kwam vrijdag rond 9.15 uur aan bij de rechtbank in Pretoria. De rechter begon om 9.30 uur met de behandeling van drie aanklachten die betrekking hebben op het illegaal gebruik van wapens. 

Volgens de rechter was Pistorius nalatig toen zijn wapen per ongeluk afging in een vol restaurant. Welke straf er op zijn nalatigheid komt te staan, moet nog bepaald worden. 

Omdat getuigen van de aanklager elkaar in de rechtszaal tegenspraken, wordt Pistorius niet vervolgd voor een andere aanklacht: het schieten door een open dakraam van een auto. Ook wordt Pistorius niet veroordeeld voor illegaal munitiebezit. 

Strafmaat

De strafmaat wordt op 13 oktober bepaald. Pistorius hoeft tot die tijd niet in de cel te verblijven: hij is op borgtocht vrij omdat er volgens de rechter geen sprake is van een vluchtrisico. 

Bekijk hier het vonnis van de rechter:

Wat dacht Pistorius toen hij schoot? Dat moet de rechter nu bepalen.

Zes dingen die u moet weten over de zaak-Pistorius