Twee Nederlandse artsen zijn bij hun werk in het Lion Heart Medical Centre in Yele in Sierra Leone mogelijk besmet geraakt met ebola.

Dat meldde de NOS donderdagavond, op basis van informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De artsen zijn afkomstig uit Reeuwijk en Apeldoorn. Bij beiden zijn nog geen symptomen van ebola ontdekt, maar het kan tot drie weken duren voor het virus zich openbaart.

De artsen zouden vorige week in aanraking zijn gekomen met drie patiënten, waarvan aanvankelijk niet bekend was dat ze besmet waren. De artsen hadden daarom geen beschermende kleding aan.

De drie patiënten zijn inmiddels overleden. De kliniek in Yele is door de overheid van Sierra Leone gesloten.

Bekijk de reactie van de directeur van de Lion Heart Foundation:

Vlucht naar Nederland

De twee vliegen zaterdag naar Nederland, zegt directeur Pien Bax van de Lion Heart Foundation voor wie de artsen werkzaam zijn in het Afrikaanse land.

De twee worden met een vliegtuig van hulpdienst International SOS naar Schiphol gevlogen. Het is nog niet duidelijk wanneer ze precies aankomen. De vlucht wordt volgens Bax geregeld door de overheid.

De twee tropenartsen zijn nog niet ziek. ''De kans dat ze ziek worden is niet zo groot, maar het risico is er wel'', aldus Bax.

Medicijn

Minister Edith Schippers van VWS probeert een experimenteel geneesmiddel naar Nederland te halen tegen ebola. In het buitenland zijn daar goede resultaten mee behaald, maar het is nog niet op de markt. 

Nederland is klaar voor de opvang van twee artsen die mogelijk met ebola zijn besmet, zei ze tegen de NOS. In ziekenhuizen is getraind en er liggen protocollen klaar. ''We hebben ervaring met soortgelijke ziektes'', zei Schippers.

Volgens een woordvoerster van Schippers bevatten de protocollen die klaarliggen voor besmettelijke ziektes onder meer richtlijnen over het geïsoleerd verplegen van patiënten en over het verrichten van onderzoek naar mensen met wie ze in contact zijn geweest.

Schippers is geschrokken van het nieuws dat twee Nederlandse artsen in Sierra Leone mogelijk besmet zijn geraakt met ebola.

Protocol RIVM

Bij terugkomst in Nederland hoeven de artsen niet per definitie direct opgenomen te worden in een ziekenhuis, blijkt uit de richtlijnen die het RIVM heeft opgesteld. 

Als iemand zonder beschermende maatregelen contact heeft gehad met besmette patiënten maar zelf geen ziekteverschijnselen vertoont, moet hij of zij gedurende een periode van drie weken tweemaal daags de lichaamstemperatuur meten. Daarnaast moet dagelijks contact worden onderhouden met de GGD of een ziekenhuis.

"Dit is het protocol, maar daar kan na overleg met de GGD en ziekenhuizen vanaf worden geweken", liet een woordvoerder van het RIVM weten.

Thailand

Ook in Thailand zou er een Nederlander zijn die met ebola is besmet. In het Thaise Bangkok is een 52-jarige man in quarantaine geplaatst vanwege een mogelijke besmetting, zo meldt de Thaise krant The Nation.

Hij zou met hoge koorts uit Nigeria zijn gekomen. Het ziekenhuis houdt ook 21 mensen met wie de Nederlander contact had, in de gaten. De eerste bloedtests die zijn gedaan wijzen niet op een besmetting met ebola, maar er moet nog een tweede test worden gedaan die definitief uitsluitsel moet bieden. De resultaten hiervan zijn maandag bekend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten ''bekend te zijn'' met de zaak en zegt de berichten over de man in de gaten te houden.

Lichaamsvocht

Mensen kunnen besmet raken met ebola als zij in aanraking komen met het lichaamsvocht van zieke mensen of dieren. De incubatietijd, de periode tussen besmetting en de eerste symptomen, ligt op maximaal drie weken.

Meestal komen na zeven dagen de eerste ziekteverschijnselen: hoge koorts en hoofdpijn, later gevolgd door diarree, bloedingen en problemen met de organen.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola