De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is niet schuldig aan moord. Dat concludeert rechter Thokozile Masipa donderdag in haar vonnis. Masipa gaat vrijdagochtend verder met het voorlezen van het vonnis. 

Pistorius zal naar alle waarschijnlijkheid worden veroordeeld voor doodslag: volgens de rechter heeft de atleet, in de veronderstelling dat er een inbreker in zijn huis was, overhaast en buiten alle proporties gehandeld. 

'Bladerunner' schoot zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013 op Valentijnsdag door de gesloten deur van de badkamer dood. De aanklager claimt dat Pistorius Steenkamp bewust doodschoot na een ruzie. 

Volgens Masipa kon Pistorius op het moment van schieten "goed van slecht onderscheiden". Hij schoot doelbewust en niet uit een reflex, want hij had zijn wapen gepakt en besloten de vermeende inbreker in zijn huis te vinden.

Pistorius had, zo benadrukte Masipa, de beveiliging kunnen bellen. Hij had tijd om na te denken over zijn acties voordat hij vier schoten door de badkamerdeur vuurde. Dat was bijvoorbeeld anders geweest als Pistorius in een paniekreactie op een schim in zijn pikdonkere slaapkamer had geschoten en op die manier Steenkamp had gedood.

Tegenstrijdigheden

Masipa was in de rechtszaal van Pretoria uitgesproken kritisch over de tegenstrijdigheden in de verklaringen van Pistorius. De atleet ging volgens Masipa oprechte antwoorden in het kruisverhoor uit de weg en sprak zichzelf bovendien regelmatig tegen. "De aangeklaagde was een zeer slechte getuige", aldus Masipa. 

De rechter ging al snel na de opening van de zitting, om 9.30 uur, in op de tegenstrijdigheden in het verhaal van de verdediging. Ze las uitspraken van Pistorius voor en legde die naast eerdere verklaringen van de advocaat van de atleet, Barry Roux.

De verdediging was volgens Masipa niet duidelijk over de vraag of Pistorius met opzet of per ongeluk en uit reactie schoot.

Getuigen

In het vonnis tegen de Zuid-Afrikaanse atleet spelen de meeste verklaringen van getuigen geen rol van betekenis. Ze bevatten volgens Masipa te veel onjuistheden. 

Zo verklaarde de rechter dat ze het onwaarschijnlijk acht dat Steenkamp kon gillen toen ze werd beschoten, omdat de schoten elkaar snel opvolgden en meteen fatale gevolgen hadden. 

De WhatsApp-berichten die Pistorius en Steenkamp aan elkaar verstuurden, bewijzen volgens Masipa niets: zowel berichten die aantonen dat de twee van elkaar hielden als berichten die doen vermoeden dat Pistorius en Steenkamp soms ruzie hadden, dragen niets bij aan het oordeel van Masipa over de schuldvraag. "Relaties zijn dynamisch", aldus de rechter. 

Wat dacht Pistorius toen hij schoot? Dat moet de rechter nu bepalen.

Zes dingen die u moet weten over de zaak-Pistorius