De Amerikaanse president Barack Obama gaat luchtaanvallen gebruiken om de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) "overal in de wereld te vernietigen". Dat betreft naast Irak ook Syrië.

Dat heeft Obama in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) bekendgemaakt in zijn toespraak over de aanpak van IS.

Obama zei dat de strijd tegen IS anders wordt dan de oorlogen in Irak en Afghanistan. "Er zullen dit keer geen Amerikaanse militairen op buitenlandse gronden gaan vechten." 

Obama zei in zijn speech ook dat er "geen veilige haven is voor terroristen die de Verenigde Staten bedreigen. Het maakt niet uit of ze in Irak of in Syrië zitten, wij zullen ze aanpakken en vernietigen."

Militairen

Ook sturen de Verenigde Staten 475 militaire adviseurs naar Irak. Zij zullen hulp bieden aan de Iraakse militairen in de vorm van training en het uitdelen van goede uitrusting. De troepen hebben geen aanvalsmissie.

Obama belooft steun aan Iraakse en Koerdische troepen die op de grond vechten tegen IS, maar ook militaire steun aan niet-extremistische rebellen in Syrië. Hij benadrukte niet op de Syrische president Bashar al-Assad te vertrouwen in de strijd tegen IS. "Dat regime terroriseert zijn eigen bevolking en zal zijn legitimiteit nooit meer terugkrijgen."

Ook zei hij dat de VS en hun bondgenoten alles zullen doen om IS-aanvallen te voorkomen, geldstromen naar de groepering te stoppen en buitenlandse strijders die zich willen aansluiten bij IS tegen te houden. Tot slot krijgen onschuldige burgers die slachtoffer zijn van IS humanitaire hulp.

Bekijk de verklaring van Obama:

Terroristische organistatie

Volgens Obama is IS niet islamitisch en ook geen staat, maar "een terroristische organisatie''. "Er is geen enkele religie die het doden van onschuldigen vergoelijkt. En het merendeel van de slachtoffers van IS is moslim. Daarnaast is IS zeker geen staat. Ze worden door geen enkel land erkend en zelfs niet door de burgers die aan IS zijn onderworpen.''

Obama benadrukte dinsdag al tegenover de leiders van het Amerikaanse congres dat hij de bevoegdheid heeft om actie te ondernemen tegen IS in Irak en Syrië. Het Witte Huis zal het Congres dan ook niet vragen om te stemmen over het plan van aanpak.

Een krachtige aanpak van IS geniet brede steun in Amerika. Volgens een peiling van ABC en The Washington Post steunt 71 procent van alle Amerikanen luchtaanvallen in Irak. 65 procent van de Amerikanen keurt aanvullende luchtaanvallen in Syrië goed. 

Teruggeschroefd

Amerika heeft onder aanvoering van Obama de militaire betrokkenheid in het Midden-Oosten de afgelopen jaren teruggeschroefd, maar voert nu sinds een maand luchtaanvallen uit op doelen van IS in Irak. De Amerikaanse president heeft altijd gezegd dat hij geen militairen naar Irak en Syrië zal sturen in de strijd tegen IS. 

Amerika wil IS met een internationale coalitie aanpakken en voerde al overleg met Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Turkije, Polen, Canada en Australië. Nederland bekijkt of het een bijdrage kan leveren.

"Op basis van de gesprekken met bondgenoten en partners zal het kabinet bezien hoe Nederland een bijdrage kan leveren, waarbij alle opties bekeken zullen worden", stelden ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. De toespraak van Obama wordt door het kabinet meegenomen in de besluitvorming. 

Syrische oppositie

De Syrische Nationale Coalitie, die een deel van de oppositie tegen president Assad vertegenwoordigt, heeft de plannen van Obama verwelkomd.

De Syrische coalitie dringt erop aan ook Assad aan te pakken. De voorzitter van de door het Westen gesteunde coalitie, Hadi al-Bahra, zegt dat de oppositie klaar staat ''om met de internationale gemeenschap niet alleen IS te verslaan, maar ook om het Syrische volk van de tirannie van Assad te verlossen''.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak | Overzicht IS-missie Obama