De Europese Unie heeft maandagavond nieuwe sancties tegen Rusland bekrachtigd wegens de steun van dat land aan de pro-Russische separatisten in Oekraïne.

De invoering ervan is echter enkele dagen uitgesteld om het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne een kans te geven.

Maandag stemden de EU-landen in met het vrijdag overeengekomen pakket, zo werd bekendgemaakt in Brussel. Er was een extra vergadering van de ambassadeurs van de lidstaten bij de EU voor nodig om alle landen mee te krijgen. Sancties kunnen alleen met unanimiteit worden afgekondigd.

Het gaat om uitbreiding van al bestaande sancties.

De EU neemt de maatregelen ondanks het bestand dat vrijdagmiddag werd gesloten tussen Kiev en pro-Russische rebellen. Het bestand lijkt niet overal stand te houden.

Bronnen in Brussel meldden dat er 24 namen extra op de zogeheten zwarte lijst worden geplaatst. Van personen en instellingen op deze lijst worden de tegoeden in de EU bevroren en ze mogen de unie niet meer in.

Wie er precies op de lijst komen, wordt pas duidelijk als alles gepubliceerd wordt. Dat zou oorspronkelijk dinsdagochtend gebeuren, maar is nu enkele dagen uitgesteld.

Gazprom

Daarnaast wordt de toegang geblokkeerd tot de Europese kapitaalmarkt voor drie Russische energiebedrijven (Rosneft, Gazprom Neft en Transneft). Eerder maakte de EU dit al onmogelijk voor een aantal Russische banken.

Door deze restrictie is het lastiger om geld op te halen. Bovendien breidt de EU de sancties uit voor de oliesector. Zo wordt de uitvoer van bepaalde technologie uit de EU naar Rusland aan banden gelegd.

Europa probeert al maanden Rusland onder druk te zetten maar zware economische maatregelen nemen durfde Europa eerst niet aan.

De druppel die de emmer deed overlopen, was het neerschieten van een passagierstoestel van Malaysia Airlines door vermoedelijk separatisten die steun krijgen uit Moskou en het actief meevechten van Russische militairen in Oost-Oekraïne.

Moskou heeft op zijn beurt een importverbod ingesteld voor Europese landbouwproducten.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU |