Drie veiligheidsmedewerkers van Securitas, die in de kerncentrale van het Belgische Doel werken, zijn vrijdag op non-actief gezet. Dat meldde de Vlaamse zender VTM maandag.

Ze waren aan het werk in de controlekamer op het moment dat kernreactor 4 gesaboteerd werd. Een reden voor de maatregel hebben de veiligheidsmedewerkers niet gekregen.

Het besluit is genomen in het kader van het onderzoek naar de sabotage in de centrale. Na overleg tussen Securitas en de kerncentrale mogen de drie vanaf dinsdag opnieuw aan het werk.

Zij waren aan het werk in de controlekamer op het moment dat iemand 65.000 liter olie liet weglopen. Daardoor liep de turbine zware schade op. Volgens een oud-werknemer werd het handwiel van het afvoersysteem gesaboteerd. Het staat inmiddels vast dat het sabotage was. Het is niet duidelijk wie erachter zit.

Volgens deskundigen is het onmogelijk dat de veiligheidsagenten zelf het handwiel hebben gesaboteerd, want zij bleven de hele tijd in hun controlekamer. Doel 4 ligt zeker tot het einde van het jaar stil.