Hoewel de uitslag van de tweede ronde van de Afghaanse presidentsverkiezingen pas later deze week wordt verwacht, is presidentskandidaat Abdullah Abdullah er al zeker van dat hij heeft gewonnen. 

Dat heeft hij maandag in een televisietoespraak gezegd. Momenteel vindt een hertelling van de stemmen plaats, omdat zowel Abdullah als zijn tegenkandidaat Ashraf Ghani Ahmadzai de overwinning had opgeëist.

Bij de eerste telling werd Ghani tot winnaar uitgeroepen, terwijl Abdullah in de eerste ronde nog de meeste stemmen kreeg.

Abdullah zei dat er grootschalige fraude was gepleegd en na bemiddeling van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry volgde er een hertelling. Nu dreigt Abdullah ook de uitslag hiervan niet te accepteren.

Beide kandidaten probeerden de afgelopen tijd een regering van nationale eenheid te vormen, maar volgens Abdullah zijn deze pogingen in een impasse geraakt.

Meerdere landen roepen Abdullah en Ghani op zo snel mogelijk de strijdbijl te begraven zodat een nieuw staatshoofd de problemen in Afghanistan kan aanpakken.