Ondanks protest uit Rusland beginnen de Verenigde Staten en Oekraïne maandag aan gezamenlijke maritieme oefeningen in het noordwesten van de Zwarte Zee. De oefeningen moeten tot woensdag duren. 

Het doel van operatie 'Sea Breeze 2014' is om de maritieme veiligheid in het crisisgebied te handhaven, zo meldt het ministerie van Defensie in Kiev. Aan de oefeningen nemen ook Canada, Roemenië, Spanje en Turkije deel. Zeker twaalf schepen, vliegtuigen en helikopters zullen worden ingezet. 

Rusland heeft de ontwikkelingen in de buurt van de wateren bij Oost-Oekraïne bekritiseerd als "totaal ongepast''. Als reactie heeft de Russische regering besloten om het marinefregat Moskou naar de Middellandse Zee te verplaatsen.

Rusland en Amerika staan op gespannen voet vanwege de crisis in Oekraïne. Amerika verdenkt Rusland ervan wapens en personeel over de grens met Oekraïne te sturen om de rebellen te steunen in de strijd tegen het Oekraïense leger. Moskou ontkent dat en zegt geen partij te zijn in het conflict. 

De Sea Breeze-oefeningen werden in 1997 voor het eerst door de NAVO uitgevoerd. Recentelijk heeft de NAVO vanwege het conflict in Oekraïne besloten om de aanwezigheid in de regio op te schalen. De NAVO zet bijvoorbeeld vijf nieuwe legerbases op in de Baltische staten, Polen en Roemenië. 

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne