De Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne hebben getekend voor een wapenstilstand. Het bestand is vrijdag om 18.00 uur lokale tijd ingegaan. 

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk ondertekenden beide partijen een voorstel voor een "protocol" dat vrijdag moet leiden tot een wapenstilstand. 

Kort na het ingaan van het bestand waren nog enkele explosies te horen. Maar daarna leek het rustig te blijven in de regio rond Loehansk en Donetsk, waar al maanden gevochtend wordt.

Gezanten van Oekraïne, Rusland, de rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voeren overleg in Minsk. Doel van de gesprekken is om een oplossing te vinden voor het conflict in Oekraïne. 

Afhankelijk van de uitkomst van het overleg besluit de Europese Unie of strengere sancties tegen Rusland moeten worden ingesteld.

Het staakt-het-vuren was verwacht: donderdag stelde de Oekraïense president Petro Porosjenko voor om vrijdagmiddag de wapens neer te leggen. De rebellen hielden die optie ook open. 

Kiev benadrukt vrijdag dat de Russische troepen zich onder de voorwaarden van het bestand moet terugtrekken uit Oekraïne. 

Timmermans

We zijn al vaker teleurgesteld de afgelopen tijd, maar dit lijkt serieuzer dan wat we de afgelopen weken hebben gezien. Dat stelde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in een eerste reactie op meldingen over een staakt-het-vuren.

''We moeten voorzichtig zijn om in dit soort stappen veel vertrouwen te hebben zolang we niet daadwerkelijk de rust zien terugkeren op de grond'', aldus de bewindsman in Newport (Wales) na afloop van de NAVO-top daar.

Hij wees op geluiden dat separatisten het meer als een soort tussenstap zien. Aan de andere kant is de wens aan Oekraïense kant wel heel nadrukkelijk aanwezig om te proberen het bloedvergieten te stoppen, zo zei Timmermans.

Obama

Obama sprak in een persconferentie, na afloop van de NAVO-top, hoopvol over het bestand. De Amerikaanse president is echter ook skeptisch 'gezien het verleden met de pro-Russische rebellen'. 

Bekijk hier de beelden:

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne