In de Duitse stad Wuppertal in de deelstaat Noordrijn-Westfalen is 's nachts een 'sharia-politie' actief: radicale islamisten patrouilleren door de straten, met oranje hesjes met de opdruk 'Shariah Police'. 

Dat heeft de Duitse politie vrijdag laten weten.

Tegen 11 personen is een onderzoek begonnen wegens verdenking van schending van de wet op openbare bijeenkomsten. ''Het wordt niet getolereerd als er wordt geïntimideerd of geprovoceerd'', aldus de chef van de plaatselijke politie, Birgitta Radermacher.

''Het geweldmonopolie ligt uitsluitend bij de staat.'' Zo heeft de sharia-politie bijvoorbeeld aan jongeren gevraagd niet naar disco's te gaan.

De zelfbenoemde zedenpolitie eist met flyers een 'Shariah Controlled Zone' (sharia-gecontroleerde zone) op in het centrum van Wuppertal, waar moslims het zonder alcohol, kansspel, muziek, pornografie, prostitutie en drugs moeten doen. Volgens de krant Rheinische Post lopen de salafisten Turkse winkels binnen en manen het personeel om geen alcohol te verkopen.

Ook gokhallen kunnen op bezoekjes van de sharia-politie rekenen. Op straat worden jongeren aangesproken om zich tot de islam te bekeren en naar de moskee te gaan.

Volgens het Openbaar Ministerie is het aanbevelen van religieuze leefregels op zich niet strafbaar. De politie onderzoekt wel of er sprake is geweest van ongeoorloofde dwang of bedreiging al dan niet met geweld.

Geen van de jongeren van 19 tot 33 jaar is aangehouden. De bevolking is gevraagd bij verdachte waarnemingen 110, het alarmnummer van de politie, te bellen. Ook is een speciaal telefoonnummer opengesteld voor advies aan bezorgde burgers.

Salafisten hebben aangekondigd dat zij ook in andere steden van de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen een sharia-politie beginnen. De christendemocratische oppositie in de hoofdstad Düsseldorf hekelt dat de door de SPD geleide regering kennelijk niet weet wat zij aanmoet met de salafistische activiteiten.