Abdullah al Mansouri is een vrij man. Na acht jaar in een Iraanse gevangenis gezeten te hebben is de 69-jarige Maastrichtenaar terug in Nederland. Dat maakte zijn zoon Adnan vrijdag bekend.

Mensenrechtenactivist Mansouri werd op 11 mei 2006 in Syrië opgepakt en vervolgens uitgeleverd aan Iran. Daar werd hij in 2007 ter dood veroordeeld. Later werd die straf omgezet in vijftien jaar cel. Na acht jaar liet Iran hem dus gaan.

De geboren Iraniër al-Mansouri kwam in zijn geboorteland als activist op voor de Arabische minderheid in Ahwaz, een olierijk gebied in Iran. In 1988 week hij naar Nederland uit. Sindsdien was hij onder meer actief lid van Amnesty.

Voor zijn inzet voor de mensenrechten werd hij koninklijk onderscheiden. Nederland drong sinds zijn arrestatie vergeefs bij Iran aan op een open en eerlijk proces. De Iraanse overheid beschouwt Mansouri niet als Nederlander, waardoor Nederland niet bij de gevangene mocht.

Terrorist

Mansouri noemt zijn vrijlating ''een wonder’’. Waarom hij nu is vrijgelaten, is niet duidelijk. Volgens zoon Adnan komt een gevangene volgens de Iraanse grondwet bij goed gedrag vrij als die de helft van zijn straf heeft uitgezeten. Evengoed verbaast het de familie dat een ''terrorist’’ op deze manier uit de gevangenis mag.

Mansouri zegt nu de tijd nodig te hebben om lichamelijk en geestelijk bij te komen. ''Vader moet herstellen van acht jaar gevangenschap’’, aldus zijn zoon Adnan, die niets wil zeggen over de omstandigheden van de gevangenschap van zijn vader. ''Hij had niet verwacht levend uit de gevangenis te komen’’, wil hij wel kwijt.

Hallucineren

Mansouri keerde op 20 augustus in Nederland terug en werd met zijn gezin herenigd. Sindsdien verblijft hij bij vrienden. De terugkeer verliep zeer emotioneel, aldus Adnan. ''Het dringt eerst niet tot je door. Zelfs toen ik hem zag had ik tijd nodig om te beseffen: dit is echt zo. Eerst denk je dat je aan het hallucineren bent. Op een gegeven moment ga je elkaar aanraken, voelen, een heel emotioneel moment.’’

Adnan al Mansouri wil niet zeggen waar zijn vader momenteel verblijft. ''Hij heeft rust nodig. Ik hoop dat iedereen dat respecteert, vooral de media.’’

Timmermans

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is blij dat Iran de Maastrichtenaar heeft vrijgelaten. Zijn familie en vrienden kunnen ''met zijn vrijlating en terugkeer naar Nederland deze moeilijke periode nu gaan afsluiten'', liet Timmermans weten.

Timmermans benadrukt dat Nederland zich heeft ingezet voor de vrijlating van Mansouri. ''We zijn de Iraanse regering erkentelijk dat die hieraan heeft meegewerkt.''