De militaire missie onder leiding van de NAVO in Afghanistan, ISAF, wordt eind dit jaar beëindigd. 

Het bondgenootschap hoopt volgend jaar wel door te kunnen gaan met een veel kleinere missie, die de Afghaanse strijdkrachten moet trainen, assisteren en adviseren.

Dat is donderdag op de eerste dag van de NAVO-top in Newport (Wales) besloten. ISAF was de langste en omvangrijkste gevechtsmissie van het bondgenootschap ooit. De Afghanen zijn vanaf 1 januari 2015 zelf verantwoordelijk voor hun veiligheid.

Het is echter nog steeds niet duidelijk of de vervolgmissie Resolute Support kan doorgaan. Daarvoor moet de nieuwe Afghaanse president nog overeenkomsten met de Verenigde Staten en de NAVO ondertekenen. Maar het duurt nog enkele weken voordat vaststaat wie het volgende staatshoofd wordt.

Vertrekkend president Hamid Karzai weigert de verdragen te ondertekenen. Diplomaten in de VS en bij de NAVO benadrukken dat de tijd begint te dringen.

Nederland maakte begin deze week bekend met  bijna tweehonderd militairen mee te willen doen aan de nieuwe NAVO-missie. De troepen zouden onder Duitse leiding aan de slag moeten gaan in het noorden van het Centraal-Aziatische land. In totaal gaat Resolute Support uit zo'n 12.000 man bestaan, waarvan 8.000 uit de VS.