De Duitse regering gaat joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog als kind vastzaten of ondergedoken zaten financieel tegemoetkomen. 

Het gaat om een eenmalige betaling van 2.500 euro voor mensen die meer dan zes maanden in concentratiekampen of ghetto's zaten of waren ondergedoken.

Volgens de Joodse Conferentie voor Materiële Claims tegen Duitsland ging het Duitse ministerie van financiën woensdagavond akkoord met de betalingen.

Hoewel de slachtoffers kinderen waren ten tijde van de oorlog kampen ze vandaag de dag, inmiddels als bejaarden, nog altijd met de gevolgen van ondervoeding en psychologische trauma's.

"Als er nog een ultieme boodschap is die de Duitse regering of het Duitse volk aan de overlevenden gaan geven, zijn dit letterlijk de laatste jaren dat het nog kan."

Greg Schneider van de Joodse Conferentie schat in dat zo'n 75.000 mensen wereldwijd voor de schadevergoeding in aanmerking komen.

Instemmen

Het Duitse ministerie van financiën bevestigt de overeenkomst, maar maakte geen verdere details bekend. De Bondsdag moet nog wel instemmen met het plan, dat in naar schatting ruim 190 miljoen euro gaat kosten.

Daarbij worden geen complicaties verwacht. In totaal heeft Duitsland ongeveer zeventig miljard euro compensatiegeld overgemaakt voor nazimisdaden, met name aan joodse overlevenden.