Zeker 33 mensen zijn donderdag om het leven gekomen en meer dan 140 gewond geraakt bij een aanval van de Taliban op een hoofdkwartier van de Afghaanse veiligheidsdiensten in de stad Ghazni.

De aanval begon vroeg in de morgen met een zelfmoordaanslag met twee autobommen. Daarna werden overheidsgebouwen, waaronder het bureau van de inlichtingendienst, aangevallen.

Bij de aanslag en de gevechten in Ghazni, 130 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kabul, kwamen zeker 21 Talibanstrijders en 10 agenten om het leven, zo melden de autoriteiten.

De strijd, die drie uur duurde, komt op de dag dat de NAVO een topconferentie houdt in Wales. Afghanistan staat hoog op de agenda, omdat het westerse bondgenootschap er zijn langste missie ooit uitvoert.

Het is de bedoeling dat de extremistische Taliban dankzij de missie de macht niet meer heroveren in Afghanistan. Zij voerden er een schrikbewind van halverwege de jaren 90 tot eind 2001, toen Amerikaanse militairen binnenvielen. De NAVO-missie moet dit jaar afgerond worden.