Groepen vluchtelingen hebben in het Franse Calais geprobeerd de veerboot naar Groot-Brittannië te bestormen. 

Dat berichtte de BBC donderdag. De poging mislukte, omdat bemanningsleden tijdig de laadklep konden optrekken.

Volgens getuigen en functionarissen werd twee keer een poging gedaan aan boord van het vaartuig te komen. In de eerste instantie overmeesterde een groep van zo'n 85 vluchtelingen de beveiligers op het terrein. Daarna probeerden de migranten via de laadklep aan boord te komen.

Bemanningsleden van de veerboot gebruikten een brandslang om de ongenodigde gasten op afstand te houden en trokken de klep op. De politie kon voorkomen dat een tweede groep van circa 150 migranten het schip bereikte. Zij werden onder bewaking afgevoerd.

De timing van de stormloop is opmerkelijk. De burgemeester van Calais, Natacha Bouchart, riep de Britten deze week nog op maatregelen te nemen tegen de toestroom van illegale migranten. Volgens Bouchart wordt Calais gegijzeld door ongever 1.300 migranten die Groot-Brittannië willen bereiken, maar zijn gestrand in de Franse havenstad.

De burgemeester vindt dat het Britse immigratiebeleid een aanzuigende werking heeft. Veel migranten zien het land als een ''eldorado'', klaagde Bouchart. Ze waarschuwde dat een blokkade van de haven tot de mogelijkheden behoort, als actie uitblijft. ''Ik zou het besluit kunnen nemen de haven te blokkeren'', klonk het.

Bekijk hier de beelden: