Frankrijk ziet vooralsnog af van de levering van twee Mistral-oorlogsschepen aan Rusland. Dat heeft de Franse president François Hollande woensdag gezegd. 

Reden is de betrokkenheid van Moskou bij de crisis in het oosten van Oekraïne. Volgens Hollande schaden de recente acties van Rusland de fundamenten van de veiligheid in Europa. 

Hollande noemt de strijd in het oosten van Oekraïne woensdag 'ernstig'.

Frankrijk was tot op heden van plan de levering van het schip door te zetten, ondanks de Oekraïne-crisis. Dat kwam Parijs op kritiek te staan van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Ook Nederland is tegen de levering, zei premier Mark Rutte dinsdagavond nog in een debat in de in de Tweede Kamer over de EU-top van afgelopen weekeinde. ''Het zou beter zijn als die schepen niet geleverd worden'', aldus Rutte, die zei dat Frankrijk een besluit daarover toen nog blokkeerde.

Rusland

Rusland reageert woensdag door te zeggen dat het stopzetten van de levering "geen tragedie" is voor Moskou. Het heeft volgens Rusland geen gevolgen voor de modernisering van het leger, maar is wel vervelend voor de relatie met Frankrijk.

Rusland heeft in 2011 twee amfibische aanvalsschepen van het type Mistral voor de marine besteld bij Frankrijk. Met de order is een bedrag gemoeid van 1,2 miljard euro. Het eerste schip zou eind oktober geleverd worden. 

Vrede

Hollande neemt het besluit op de dag dat de Russische president Vladimir Poetin aan de strijdende partijen in Oekraïne heeft opgeroepen om de vijandigheden te staken. Dat is volgens Hollande voor Frankrijk onvoldoende om in te stemmen met de levering van het marineschip. Over het tweede schip dat Rusland heeft besteld werd niets bekendgemaakt. 

Poetin hoopt ook dat er vrijdag een vredesakkoord kan worden bereikt voor Oost-Oekraïne. De Amerikaanse president Barack Obama is voorzichtig over een mogelijk bestand. Hij noemt het niet realistisch zolang Rusland doorgaat met het sturen van tanks en troepen naar het oosten van Oekraïne.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne