De Russische president Vladimir Poetin ontkent dat hij met zijn Oekraïense ambtsgenoot Petro Porosjenko een akkoord heeft gesloten over een permanent staakt-het-vuren in Oekraïne. 

Dat meldt RIA Novosti. Rusland stelt geen partij te zijn in het conflict.

De staatshoofden hadden eerder telefonisch contact met elkaar. "Gemeenschappelijke overeenstemming is bereikt over de stappen die zullen leiden tot vrede", liet het kantoor van Porosjenko toen weten.

Inmiddels is verklaring op de website van de president bijgesteld: volgens Oekraïne is er een akkoord is gesloten over de benodigde stappen om tot een staakt-het-vuren te komen. 

In het oosten van Oekraïne zijn het regeringsleger en pro-Russische opstandelingen die zich willen afscheiden al maanden verwikkeld in zware gevechten.

Crisis

Eerder op woensdag repte een woordvoerder van president Poetin er al over dat de twee kampen het in ''belangrijke mate'' eens waren over hoe er een eind gemaakt kan worden aan de crisis.

Het conflict heeft volgens de Verenigde Naties al 2.600 levens geëist. Meer dan 340.000 mensen werden gedwongen hun huizen te verlaten. ''De zienswijzen van de presidenten op mogelijke manieren om een einde te maken aan de crisis komen grotendeels overeen'', aldus de woordvoerder van Poetin.

Poetin en Porosjenko spraken vorige week ook al in Wit-Rusland over het conflict. Daar was onder anderen ook de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton, bij aanwezig.

Timmermans

"Wie weet komt er toch een staakt-het-vuren, maar ik blijf sceptisch", aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer. "Dit past in het "spelletje van Rusland", aldus de minister bij een debat over de NAVO-top de komende twee dagen in Wales.

Het Kremlin heeft volgens hem al zo vaak positieve stappen aangekondigd en gaat daarna toch weer escaleren. Timmermans denkt dat de crisis in het oosten wel eens lang kan duren.

De minister prijst Porosjenko voor zijn stappen. "Hij heeft er alles aan gedaan om tot een politieke oplossing te komen."

Bij de NAVO-top staat de situatie in Oekraïne hoog op de agenda. Timmermans herhaalde dat een lidmaatschap van Oekraïne niet aan de orde is. Vertrekkend NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen hintte daar op. Timmermans zei dat de Deen de afgelopen maanden vaker "voor de troepen uitliep". Hij werd volgens hem daarna steeds weer door de NAVO tot de orde geroepen.

Bekijk hier de reactie van minister Timmermans:

Ook de Amerikaanse president Barack Obama is voorzichtig over een mogelijk bestand. Volgens Obama hebben de Verenigde Staten de inspanningen van Porosjenko om tot een staakt-het-vuren te komen altijd gesteund, maar is het niet mogelijk om tot een realistisch akkoord te komen als Rusland doorgaat met het sturen van tanks en troepen naar het oosten van Oekraïne.

'Muur op grens'

Oekraïne plant een "muurproject" op de grens met Rusland met de bedoeling een "echte grens" te creëren tussen de twee landen, aldus de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek woensdag.

Jatsenjoek ging niet verder in op de plannen. Het is niet duidelijk of hij een letterlijke muur heeft bedoeld, maar plannen daarvoor zijn eerder wel ter sprake gekomen. De lange grens tussen Oekraïne en Rusland is niet goed bewaakt. Volgens Kiev maakt Rusland daar gebruik van door strijders en wapens naar Oekraïne te sturen.

De Oekraïense miljardair Ihor Kolomoiski liet enkele maanden geleden weten 100 miljoen euro te willen bijdragen aan een muur. Die zou dan twee meter hoog en zo'n dertig centimeter dik moeten worden en voorzien zijn van elektronische alarmen, loopgraven en mijnenvelden.

De premier noemde Rusland woensdag een "terroristische staat" die volledig verantwoordelijk is voor de het conflict in Oost-Oekraïne. Hij herhaalde de wens van Kiev om lid te worden van de NAVO.

Vrijwilligers

De spanningen in het Oosten van Oekraïne waren de laatste dagen nog meer opgelopen omdat het Westen en Oekraïne, Rusland er van betichten de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne in woord en daad te steunen. Moskou ontkent dit met klem.

Een leider van de separatisten zei vorige week dat duizenden Russische 'vrijwilligers' zich bij de rebellen hebben aangesloten. Ook komen er geregeld berichten uit Oost-Oekraïne over Russische strijders en wapentuig die worden ingezet tegen het Oekraïense leger.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne