Burgemeester Natacha Bouchart van de Franse havenstad Calais eist dat Groot-Brittannië maatregelen neemt tegen de toestroom van illegale migranten. Als actie uitblijft, behoort een blokkade van de haven tot de mogelijkheden.

Door het Britse immigratiebeleid zien veel vluchtelingen het land als een "eldorado", klaagt de burgemeester.

Veel vluchtelingen die Groot-Brittannië proberen te bereiken, eindigen vervolgens in Calais. Volgens Bouchart wordt haar stad gegijzeld door de circa 1.300 migranten uit Afrika, Azië en het Midden-Oosten. De migranten zouden een zware last vormen voor haar stad en de inwoners ervan. "Ik zou het besluit kunnen nemen de haven te blokkeren", waarschuwde de burgemeester.

Bouchart geeft toe dat een dergelijke maatregel illegaal zou zijn maar "vandaag wil ik een sterk gebaar maken in de richting van Groot-Brittannië". 

Ze heeft kritiek op de Britse eis dat er voldoende veiligheidsmaatregelen in de haven worden getroffen maar dat Londen aan de andere kant niet wil meebetalen aan projecten ter verbetering van de stad. Ze ziet zich gesteund door de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.