De Islamitische Staat (IS) heeft weer een video vrijgegeven waarin een Amerikaanse journalist wordt onthoofd. Dit keer zou het gaan om Steven Sotloff, die in augustus 2013 werd ontvoerd in Syrië. 

Dat blijkt volgens monitorgroep Sites uit videobeelden die op het internet zijn gezet.

De video volgt ruim anderhalve week nadat IS beelden naar buiten bracht waarop was te zien hoe journalist James Wright Foley werd onthoofd. 

Daarbij werd gedreigd dat Sotloff hetzelfde lot zou wachten als de Amerikaanse luchtaanvallen op IS-strijders in Irak niet stoppen. 

De nieuwe video heeft de titel ''tweede boodschap aan Amerika''. Sotloff spreekt voorafgaand aan zijn executie in de camera een propagandaboodschap uit van IS. Hij zegt dat hij ''de prijs betaalt'' voor de interventies door de VS. Volgens de Verenigde Staten is de video echt, zo meldt persbureau AP woensdag.

Net als bij de onthoofding van Foley richt een gemaskerde in het zwart geklede beul met een Brits accent zich tot de VS. ''Ik ben terug, Obama, en ik ben terug door jouw arrogante buitenlandse beleid tegenover de Islamitische Staat'', aldus de man. ''Net als jullie raketten ons volk blijven raken, blijft ons mes de halzen van jullie volk doorklieven''.

Speculaties

In de verklaring noemt de beul specifiek recente Amerikaanse luchtaanvallen rond de stuwdam van Mosul en het belegerde Iraakse stadje Amirli, dat enkele dagen geleden door Iraakse regeringstroepen werd ontzet. Dit ontzenuwt speculaties van sommige analisten dat Sotloff al eerder zou zijn omgebracht, op dezelfde dag als Foley. 

Voordat de nieuwe video werd vrijgegeven gonsde het al op jihadistische websites van geruchten over een 'tweede waarschuwing aan Amerika'. Het lijkt er op dat een factie van IS de beelden te vroeg naar een andere account heeft gestuurd, waardoor ze eerder dan gepland in de openbaarheid kwamen. In een latere boodschap op Twitter vroeg de groep aan andere jihadisten om hen voor deze vergissing niet te hard aan te vallen. 

Brit

Aan het einde van de video wordt een man in beeld gebracht die de Brit David Haines zou zijn. Volgens Amerikaanse mediaberichten is hij een oud-militair die beveiligingswerk heeft gedaan voor hulporganisaties. IS dreigt ook hem te doden.

De Verenigde Staten analyseerden de beelden en meldden woensdag dat de video authentiek is. Het Witte Huis liet weten dat de gedachten en gebeden van de Amerikaanse regering uitgaan naar de familie van Sotloff.

Een woordvoerder van Sotloffs familie zegt wel dat de familie al op de hoogte is gesteld van de video, meldt AP. "Ze rouwen", aldus de woordvoerder.

Meer gijzelaars

Behalve James Foley en Steven Sotloff heeft IS nog meer westerse gijzelaars in zijn macht.

Het gaat waarschijnlijk om nog twee Amerikanen en maximaal tien andere westerlingen, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen. Tot de onthoofding van Foley waren de gijzelingen vooral bedoeld om losgeld op te strijken.

Het is niet duidelijk wie IS allemaal vasthoudt. Autoriteiten laten weinig los over de identiteit van de gevangenen en media wordt gevraagd terughoudend te zijn met het noemen van namen en het geven van details. Ook over pogingen om de mensen vrij te krijgen is weinig bekend.

Bekijk de beelden:

Freelancer

Sotloff werkte als freelancer voor onder meer de tijdschriften Time en Foreign Policy. Hij werd voor het laatst gezien in Syrië in 2013 totdat hij in beeld kwam in de onthoofdingsvideo van Foley.

De moeder van Sotloff deed vorige week in een videoboodschap aan Abu Bakr al Baghdadi, leider van IS, een emotionele oproep aan de terreurbeweging om haar zoon vrij te laten.

''We missen Steven enorm en willen dat hij veilig thuis komt. Hij is een onschuldige journalist en kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de acties van de Verenigde Staten", zei ze.

Gerechtigheid

Na de moord op Foley beloofde president Barack Obama gerechtigheid, hoewel een gepaste actie nog op zich zou laten wachten. "Een kankergezwel als IS uitroeien zal niet makkelijk zijn en het zal ook niet snel gebeuren." Amerika is echter geduldig en 'het recht zal zegevieren', aldus Obama.

De Mensenraad van de Verenigde Naties heeft de acties van IS veroordeeld en gaat een onderzoek starten naar de vermeende gruwelheden in Irak. Dat is maandag besloten tijdens een bijeenkomst in Geneve. 

Militair ingrijpen

De Amerikaanse president Barack Obama moet na de onthoofding Sotloff snel militair ingrijpen tegen de Islamitische Staat (IS) om het morrende Amerikaanse volk tegemoet te komen, stelt Amerika-deskundige Willem Post in een reactie.

''Obama heeft geen strategie, zei hij na de eerste onthoofding van James Foley. De druk op de president neemt enorm toe om nu eindelijk hard terug te slaan. Twee onthoofdingen zonder vergelding of ingrijpen worden in de Verenigde Staten niet geaccepteerd'', aldus Post, verbonden aan Instituut Clingendael.

Volgens hem zijn zelfs zijn Democratische partijgenoten in het Congres zijn weifelende houding beu. ''De vooraanstaande senator Dianne Feinstein zei afgelopen zondag publiekelijk dat president Obama wel erg voorzichtig was'', zegt Post. ''Obama is een intellectueel die rustig zijn stappen afweegt, maar nu is het volgens de Amerikanen echt tijd om te handelen.''

Post, schrijver van diverse boeken over het Witte Huis, Kennedy en auteur van 'Obamawereld’, zegt dat de Amerikaanse regering niet precies weet hoe tegen IS op te treden.

''Er spreekt een enorme onmacht uit. Goed, de Koerden zijn bewapend en in Irak zijn maatregelen genomen om uitbreiding van het kalifaat tegen te gaan. Maar na twee onthoofdingen zal er ongetwijfeld een intensivering van de luchtaanvallen met drones komen, ook op Syrisch grondgebied.’’

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak