Angela Merkel heeft het machtswoord gesproken: de tolheffing op Duitse wegen komt er, aldus de bondskanselier maandag na topoverleg van de Duitse christendemocaraten. 

Die rolden de afgelopen dagen vechtend over straat.

De CDU-Bondsdagleden in de aan Nederland grenzenden deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) zijn unaniem tegen de plannen van minister Dobrindt (CSU) van Verkeer omdat zij vrezen dat Nederlanders zullen wegblijven uit de Duitse winkels en horeca.

Afgelopen weekend lekte een alternatief plan uit van minister van Financiën Schäuble (CDU). Ongehoord dat een minister zijn collega 'beconcurreert' op het terrein van diens portefeuille, vindt CSU-voorzitter Seehofer.

Schäuble zou plannen hebben om particuliere investeerders tol te laten heffen op snelwegen, zoals nu al in Frankrijk en Italië het geval is.

Autobahn

Merkel wil dat verder aan het plan wordt gewerkt op basis van het voorstel van Dobrindt, dat voorziet in tolheffing op alle wegen voor een 'infrastructuurkas' van de staat.

De regeringsleider wil zich echter niet definitief laten vastpinnen op heffing op alle wegen. Volgens de lezing van de CDU in NRW is alleen tolheffing op Autobahnen (snelwegen) afgesproken tijdens de kabinetsformatie vorig jaar.