Israël is van plan om vierhonderd hectare grond te annexeren op de Westelijke Jordaanoever. Het stuk land ligt bij nederzetting Etzion, in de buurt van Bethlehem. 

Israël liet zondag weten daar nog meer nederzettingen te willen bouwen.

Het gaat om een stuk land van ruim 400 hectare, volgens de Israëlische actiegroep Peace Now de grootste Israëlische inname in dertig jaar. Een woordvoerder van de Palestijnen heeft gezegd dat de landverovering voor alleen maar meer frictie zal zorgen in het conflict tussen de Israëliërs en Palestijnen.

De Verenigde Staten hebben het besluit van Israël afgekeurd en denken dat de annexatie een averechts effect heeft op de vredesonderhandelingen met de Palestijnen. De VS heeft Israël gevraagd om het plan in te trekken..

Bronnen bij de Israëlische regering zeiden tegen de New York Times dat werd besloten het land te confisqueren na de moord op drie Israëlische tieners, in juli. Die moorden waren de aanleiding voor de recentste oorlog tussen Israël en Hamas. De uitleg van de bronnen doet vermoeden dat de plannen bedoeld zijn als straf voor de Palestijnen.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict