Duitsland levert antitankraketten en machinegeweren aan de Koerden in Noord-Irak. Die moeten op die manier worden gesteund in hun strijd tegen Islamitische Staat (IS). 

Dit heeft het kernkabinet onder leiding van bondskanselier Angela Merkel zondagavond besloten.

De Koerden krijgen vijfhonderd antitankraketten, dertig bijbehorende lanceerinstallaties en achtduizend machinegeweren. "De situatie in Irak is buitengewoon kritiek", aldus minister van Defensie Ursula von der Leyen (CDU). De bewindsvrouw verweet IS "genadeloze gewelddadigheid". "Dit is in ons veiligheidsbelang."

De wapens, waaronder ook beschermende uitrusting en verbindingsapparatuur, zijn volgens het Duitse ministerie van Defensie genoeg om vierduizend Peshmerga-strijders mee uit te rusten. 

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier was het geen gemakkelijk besluit. "Maar het is het juiste besluit in een situatie die in elk opzicht moeilijk is." Hij sprak verder de hoop uit dat de nieuwe regering in Irak alle etnische en religieuze groepen in de Iraakse samenleving kan verbinden, inclusief de soennitische minderheid, om de dreiging van extremisten tegen te gaan. 

Merkel legt maandag voor de Bondsdag een verklaring af over de wapenleveranties. Naast het wapentuig krijgen de Koerden ook humanitaire hulp ter waarde van 50 miljoen euro. 

Omstreden wapenleveranties

Wapenleveranties aan oorlogsgebieden zijn in Duitsland hevig omstreden, mede vanwege het verleden van de Tweede Wereldoorlog die 75 jaar geleden begon. 

Voorstanders wijzen erop dat het bij de strijd tegen IS om een uitzonderlijke situatie gaat.

Amerli

Iraakse militairen hebben zondag de blokkade van IS rondom de stad Amerli doorbroken. Na gevechten met IS-strijders aan de oostkant van Amerli zijn ze de omsingelde stad binnengetrokken. Daar zitten zo'n 13.000 mensen al meer dan twee maanden opgesloten, met een groot tekort aan water, eten en medicijnen.

De opmars van de regeringstroepen, die grotendeels uit (Koerdische) peshmerga's bestaan, begon zaterdag. Volgens sommige bronnen is het de grootste militaire operatie sinds IS in juni flinke terreinwinst boekte in Irak. In het noorden en zuiden van de stad zijn nog gevechten gaande.

In Amerli wonen vooral sjiitische Turkmenen. Gewapende inwoners van de stad hebben IS-strijders tot nu toe zelf nog kunnen tegenhouden. De Verenigde Naties zeiden te vrezen voor een bloedbad als IS de stad in handen zou krijgen. IS beschouwt de sjiitische Turkmenen als afvalligen.

Luchtaanvallen VS

De Verenigde Staten hadden in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd tegen IS-strijders in het noorden van Irak bij Amerli. Ook dropten Amerikaanse militairen vanuit de lucht pakketten met hulpgoederen boven de stad. Ook vanuit Australische, Britse en Franse vliegtuigen werden hulpgoederen gedropt.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak