Mediamagnaat en voormalig premier van Italië Silvio Berlusconi heeft de Siciliaanse maffia in de jaren tachtig en negentig elk half jaar 250 miljoen lire (meer dan 129.000 euro) betaald.

Dit heeft de toenmalige capo dei capi (baas der bazen) Totò Riina gezegd tegen een medegevangene, die dat aan justitie heeft verteld, aldus de krant la Repubblica.

Het is voor het eerst dat uitlatingen worden gepubliceerd van Riina over 'beschermgeld' dat hij van de latere premier heeft ontvangen. Berlusconi's voormalige rechterhand Marcello dell'Utri is in mei al door de Italiaanse Hoge Raad tot een definitieve celstraf van zeven jaar veroordeeld voor het 'pact met de maffia'.

Berlusconi was bang voor ontvoeringen of schade aan zijn belangen op Sicilië. Zo zou de maffia hebben gedreigd winkels van Berlusconi op het eiland in brand te steken.

De 83-jarige Riina werd na een lange klopjacht in 1993 opgepakt en meerdere keren tot levenslang veroordeeld. Justie wil het protocol van het gesprek met de medegevangene gebruiken in een proces over banden tussen maffia en staat, dat momenteel voor de rechtbank van Palermo dient.