Iraakse militairen hebben zondag de blokkade van Islamitische Staat rondom de stad Amerli doorbroken. Na gevechten met IS-strijders (voorheen ISIS) aan de oostkant van Amerli zijn ze de omsingelde stad binnengetrokken.

Daar zitten zo'n 13.000 mensen al meer dan twee maanden opgesloten, met een groot tekort aan water, eten en medicijnen.

De opmars van de regeringstroepen, die grotendeels uit (Koerdische) peshmerga's bestaan, begon zaterdag. Volgens sommige bronnen is het de grootste militaire operatie sinds IS in juni flinke terreinwinst boekte in Irak. In het noorden en zuiden van de stad zijn nog gevechten gaande.

In Amerli wonen vooral sjiitische Turkmenen. Gewapende inwoners van de stad hebben IS-strijders tot nu toe zelf nog kunnen tegenhouden. De Verenigde Naties zeiden te vrezen voor een bloedbad als IS de stad in handen zou krijgen. De IS beschouwt de sjiitische Turkmenen als afvalligen.

Patrouilles

De burgemeester van Amerli bevestigt dat Iraakse militairen in de stad zijn. Hij verwacht dat het lijden van de bevolking nu afneemt. Een inwoner van de stad zei tegen het Britse persbureau Reuters dat hij tanks van het Iraakse leger in de straten zag patrouilleren. ''Ik ben heel blij dat we van die IS-terroristen af zijn die ons dreigden af te slachten.''

De Verenigde Staten hebben in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd tegen IS-strijders in het noorden van Irak bij Amerli. Ook hebben Amerikaanse militairen vanuit de lucht pakketten met hulpgoederen gedropt boven de stad. Tevens werden hulpgoederen gedropt vanuit Australische, Britse en Franse vliegtuigen.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak