Zeker vijf radicale moslims uit Duitsland hebben de afgelopen maanden zelfmoordaanslagen in Irak en Syrië gepleegd.

Dat heeft de directeur van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, Hans-Georg Maassen, dit weekeinde op de radio gezegd.

Uit het West-Europese land zijn volgens de dienst meer dan vierhonderd moslims naar de twee Arabische landen gereisd om mee te vechten met de jihadisten van Islamitische Staat (IS voorheen ISIS).

Ongeveer 25 van de ruim vierhonderd moslims zijn inmiddels in Duitsland teruggekeerd. ''Wij moeten eigenlijk verwachten dat die personen hier aanslagen plegen'', waarschuwde Maassen. Hij zei geen concrete aanwijzingen daarvoor te hebben, maar ''wij moeten eenvoudigweg zeer, zeer waakzaam zijn''.

Propaganda

IS maakt in Duitsland actief propaganda voor de strijd in Syrië en Irak, zei Maassen. Bij radicale moslims in Duitsland is de terreurbeweging veel populairder dan het al-Nusrafront, dat in Syrië het regime van president Bashar al-Assad bestrijdt en banden met de terreurbeweging al-Qaeda heeft. 

Volgens Maassen voelen de Duitse moslims zich aangetrokken door het ''bijzonder brute optreden, het radicalisme en de strengheid'' van de aanhangers van IS.

Volgens het weekblad Der Spiegel zijn onder de moslims die naar Syrië en Irak zijn gereisd, ongeveer twintig oud-militairen uit de Duitse strijdkrachten. De binnenlandse veiligheidsdienst ziet radicale moslims als een steeds groter gevaar in de Duitse krijgsmacht. Mensen met een militaire opleiding zijn voor IS bijzonder waardevol om hun kennis van wapens en militaire tactieken, die bij veel strijders uit het buitenland ontbreekt.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak