De Verenigde Staten hebben zaterdag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd tegen strijders van Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) in het noorden van Irak. 

Ook hebben militairen vanuit de lucht pakketten met hulpgoederen gedropt boven de stad.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie waren de aanvallen nodig om burgers te beschermen tegen aanvallen van de extremistische groepering. De bombardementen vonden plaats in de buurt van de stad Amerli, die al langer dan twee maanden in handen is van IS.

In Armeli wonen vooral sjiitische Turkmenen. Zij hebben sinds de verovering van IS geen water, eten en medicijnen meer.

Australië

Australië gaat wapens en munitie leveren aan Koerdische troepen in het noorden van Irak. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott zondag (lokale tijd) bevestigd. 

Hij noemde de situatie in Irak ''een humanitaire catastrofe."

Australische vliegtuigen zullen binnenkort militair materieel naar Irak brengen, schrijft het Australische persbureau AAP. De Verenigde Staten hadden gevraagd om militaire steun te bieden aan de Koerden. ''Australië zal troepen van internationale partners helpen in de strijd tegen de IS", aldus Abbott.

Koerdische peshmergastrijders zijn de afgelopen weken in hevige gevechten verwikkeld met militanten van de terreurorganisatie IS. Daarbij veroverde IS enkele randgebieden van Iraaks Koerdistan.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak