De Europese Unie gaat ''met spoed'' nieuwe economische sancties tegen Rusland voorbereiden wegens de aanhoudende Russische agressie tegen buurland Oekraïne. 

Europese regeringsleiders en staatshoofden hebben dat zaterdag op hun top in Brussel besloten.

De Europese Commissie moet snel met voorstellen komen. Die kunnen uiterlijk over een week worden ingediend, aldus Europees president Herman Van Rompuy na afloop van de top.

Europa probeert al sinds maart Rusland onder druk te zetten in de hoop dat Moskou de spanningen afbouwt. Aanvankelijk nam de EU ''gerichte maatregelen'' tegen specifieke personen en bedrijven.

Eind juli legde de EU zwaardere, economische sancties op. Het neerschieten van een passagierstoestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne was de druppel die de emmer deed overlopen. Het vliegtuig uit Amsterdam is vermoedelijk neergehaald door pro-Russische separatisten die worden gesteund door Moskou.

Ondanks de zwaardere strafmaatregelen blijft Moskou doorgaan met het leveren van wapens aan de separatisten. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat Russische troepen meevechten op Oekraïens grondgebied.

'Erstige escalatie'

Van Rompuy sprak over een ''ernstige escalatie'' van de situatie in de afgelopen dagen. Als de spanningen niet afnemen en als Rusland zich niet terugtrekt van Oekraïens grondgebied, zal Europa bereid zijn verdere maatregelen te nemen. De eerste sancties laten al duidelijk hun effect zien, aldus Van Rompuy.

Premier Mark Rutte (VVD) sprak eveneens over het mogelijk intensiveren of beter laten functioneren van bestaande sancties. "Dat wordt bekeken mede op basis van een analyse van het effect van de sancties die er al zijn", zei Rutte. Hij sloot niet uit dat de commissie ook komt met sancties op nieuwe terreinen. 

Porosjenko

De Verenigde Staten staan achter het besluit van de Europese Unie om nieuwe economische sancties tegen Rusland voor te bereiden. Het Witte Huis liet zaterdag (lokale tijd) weten daar samen naar te willen kijken.

De Oekraïense president Petro Porosjenko moedigde dat besluit direct aan. ''Ik denk dat we heel dicht bij een situatie zijn die straks niet meer om te draaien is", zei Porosjenko. ''Die situatie is een totale oorlog." Volgens hem is de situatie in Oekraïne de afgelopen dagen verslechterd.

Premier Robert Fico van Slowakije ziet daarentegen helemaal niets in nieuwe strafmaatregelen. Ze zouden averechts werken. Hij vindt nieuwe sancties ''betekenisloos" en wil eerst afwachten of de bestaande sancties effect hebben. Fico dreigt dan ook een veto uit te spreken tegen nieuwe acties die de Slowaakse economie treffen. Slowakije is voor zijn gasproductie grotendeels afhankelijk van Rusland.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU |