Het voedselprogramma van de VN (WFP) heeft 70 miljoen dollar (ruim 53 miljoen euro) nodig voor voedselhulp aan de gebieden in West-Afrika waar ebola heerst. 

Dat heeft regionaal directeur Denise Brown zaterdag gezegd. Zij herinnerde eraan dat de middelen van de WFP al zwaar onder druk staan door de crises in diverse andere landen, waaronder Zuid-Sudan, Syrië en Irak.

Het dodelijke ebolavirus heerst vooral in de straatarme West-Afrikaanse landen Liberia, Sierra Leone en Guinee, maar is ook vastgesteld in Nigeria en Senegal.

Sinds het eerste geval in Guinee zijn meer dan drieduizend mensen met het virus besmet geraakt. Van hen zijn er ongeveer 1.500 overleden.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de WHO. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De drie zwaarst getroffen landen hebben beloofd een veiligheidscordon te leggen om de gebieden waar ebola vooral heeft toegeslagen. Bewoners daarvan mogen niet daarbuiten komen, wat het hun moeilijk maakt aan voedsel te komen.

Het voedsel dat met het bedrag van 53 miljoen kan worden gekocht, is voldoende om 1,3 miljoen mensen drie maanden te onderhouden.

Het WFP hoopt op donaties van belangrijke geldgevers als de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Wereldbank en Japan, maar ook van minder traditionele donateurs als de Arabische landen.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola