De sancties die het Westen heeft ingesteld tegen Iran zijn volgens de Iraanse president Hassan Rouhani niets minder dan een 'invasie' van het land. 

Rouhani hield zaterdag een toespraak naar aanleiding van sancties die vrijdag door de Verenigde Staten zijn ingesteld tegen 25 banken, bedrijven en personen in Iran.

"Sancties zijn een invasie van de Iraanse natie. We moeten ons verzetten tegen de invasie en de indringers op hun plaats zetten", aldus Rouhani. "We moeten niet toestaan dat de invasie wordt voortgezet of herhaald."

De sancties die de VS vrijdag instelden brengen volgens het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken een akkoord over het omstreden atoomprogramma van Teheran in gevaar.

"Deze acties hebben een negatieve en niet-constructieve invloed op het verloop van de gesprekken", aldus woordvoerder Marzieh Afkham. "De Islamitische Republiek Iran verwerpt elke unilaterale en egoïstische interpretatie van het Genève-akkoord van vorig jaar. Iran is ervan overtuigd dat de sancties indruisen tegen de beloften die de VS hebben gedaan."

De VS menen echter dat de sancties niet zijn uitgebreid, maar dat het slechts gaat om aanscherping van het sanctiebeleid.