De Liberiaanse autoriteiten hebben zaterdag de afsluiting van een grote sloppenwijk van de hoofdstad Monrovia opgeheven. De wijk was van de buitenwereld afgesloten om de verspreiding van ebola tegen te gaan. 

Duizenden mensen gingen zaterdag de straat op om te vieren dat de wijk weer open is.

Volgens de Liberiaanse minister Lewis Brown wil het opheffen van de quarantaine niet zeggen dat er geen ebolabesmettingen in de wijk West Point zijn.

Maar Brown zei ook dat de autoriteiten nu beter kunnen onderzoeken of er besmettingen zijn. Bovendien helpt de gemeenschap in de wijk het virus te bestrijden.

Drinkwater

In West Point wonen ongeveer vijftigduizend mensen. President Ellen Johnson Sirleaf van Liberia besloot de wijk hermetisch af te sluiten, nadat zeventien ebolapatiënten uit een kliniek in de wijk waren gevlucht. De patiënten waren daags na hun ontsnapping weer terecht.

Dit leidde tot onrust en velen hadden niet langer toegang tot drinkwater of voedsel.

De afsluiting was niet helemaal waterdicht. ''Wie het zich kon veroorloven, heeft bewakers bij de controlepost omgekocht'', zegt een 56-jarige bewoner van de wijk. In de stad kon dan eten worden gekocht voor de familie.

Dode

Bij protesten tegen de afsluiting is een 15-jarige om het leven gekomen. Experts leverden kritiek op het besluit de wijk te isoleren, omdat het geen zin zou hebben en een afsluiting bovendien niet te handhaven zou zijn.

Liberia is samen met Sierra Leone en Guinee zwaar getroffen door het dodelijke ebolavirus. In West-Afrika zijn van de 3.000 mensen die besmet zijn met het virus, ongeveer 1.500 overleden.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola