De Europese Unie gaat zaterdag nog geen nieuwe sancties opleggen aan Rusland voor de steun aan de pro-Russische separatisten die in het oosten van Oekraïne vechten tegen de regeringstroepen. 

Dat stelde de Finse premier Alexander Stubb zaterdag bij radiostation YLE. ''Het is duidelijk dat we het zullen hebben over nieuwe sancties, maar daar zal zaterdag nog geen beslissing over worden genomen'', zei Stubb.

De NAVO maakte vrijdag bekend dat Russische troepen de grens van Oekraïne zijn overgestoken om de rebellen te helpen in de strijd tegen de regeringstroepen.

''Als Rusland door blijft gaan met het destabiliseren van de situatie in het oosten van Oekraïne, dan is het goed om de sancties verder aan te scherpen'', gaf Stubb een schot voor de boeg. ''Ik hoop dat het niet nodig zal zijn.''

Aanpak

Het probleem zit hem er volgens Stubb niet zozeer in dat de lidstaten van de EU verdeeld zijn over het opleggen van sancties. ''Het is meer dat er landen zijn die de sancties meteen willen instellen en landen die een rustigere aanpak wensen.''

De regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten komen in Brussel bijeen om onder anderen een nieuwe president en een nieuwe buitenlandcoördinator te kiezen.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans stelde vrijdag nog dat hij nieuwe maatregelen niet uitsluit. ''Alleen maar eindeloos sancties verhogen zal ook niet werken'', aldus Timmermans.

''Maar er moet wel een manier zijn om president Vladimir Poetin naar de onderhandelingstafel te krijgen om een diplomatieke oplossing te vinden.''

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU