Australië heeft zaterdag de gijzeling van 44 blauwhelmen uit Fiji scherp veroordeeld. Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop heeft opgeroepen tot hun onvoorwaardelijke vrijlating.

De VN-vredesmilitairen werden donderdag door zo'n honderdvijftig gewapende lieden gegijzeld bij hun basis op de Golanhoogten in Syrië.

De Verenigde Naties zijn druk bezig om de blauwhelmen vrij te krijgen. Ze zouden 'veilig en in goede gezondheid' zijn, lieten bronnen aan de VN weten.

De bronnen zeiden tevens dat 'de bedoeling van de gijzeling van de vredesmilitairen was om ze voor hun eigen veiligheid weg te halen uit het slagveld en naar een veilige plek over te brengen'.

Omsingeld

Ondertussen zijn twee bases, waar zo'n 72 Filipijnse vredesmilitairen gestationeerd zijn, omsingeld door rebellen. Er is radiocontact met hen geweest. Een woordvoerder van het Filipijnse leger liet weten dat de onderhandelingen gaande zijn.

De VN-missie op de Golan, UNDOF, wordt gevormd door 1.223 militairen uit zes landen: Fiji, India, Ierland, Nepal, de Filipijnen en Nederland. De Filipijnen lieten eerder deze week weten hun blauwhelmen in oktober terug te trekken, omdat de veiligheidssituatie in het gebied te veel achteruit zou zijn gegaan.

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië