Theo Heyliger en zijn United People’s Party (UP) zijn de grote winnaar geworden van de parlementsverkiezingen op Sint Maarten.

De oppositiebeweging UP krijgt zeven zetels van de in totaal vijftien zetels in het parlement van Sint Maarten, dat sinds 2010 een land is binnen het Koninkrijk naast Curaçao, Aruba en Nederland. In 2010 behaalde de partij zes zetels.

Heyliger stond eerder deze week centraal in een rechtzaak op Sint Maarten over het kopen van stemmen tijdens de vorige parlementsverkiezingen in 2010.

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft naar aanleiding daarvan deze week vragen gesteld over de integriteit van Heyliger aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk.

De National Alliance van William Marlin heeft 4 zetels. In 2010 waren dat er zeven. De Democratische Partij van de huidige premier Sarah Wescot-Williams behoudt haar 2 zetels. Ook nieuwkomer United St. Maartens Party komt op 2 zetels uit.

Integriteit

Integriteit van bestuur was een belangrijke kwestie bij deze verkiezingen. Behalve het omkoopschandaal van 2010 werd het eiland de afgelopen jaren opgeschrikt door vermeende omkoping van politicus Patrick Illidge door de Nederlandse bordeelhouder Jaap van den Heuvel en andere corruptiezaken.

Op aandringen van de Nederlandse regering wordt momenteel een onderzoek naar integriteit van bestuur gehouden. Ook zijn de regels van partijfinanciering aangescherpt. Daarnaast kende Sint Maarten sinds 2010 een onrustige politieke tijd met drie verschillende regeringen.