Nederland levert opnieuw een patrouillevliegtuig voor de bewaking van de zuidelijke buitengrens van de Europese Unie. Een toestel van de Kustwacht speurt vanaf maandag boven de Middellandse Zee naar boten met migranten.

De Koninklijke Marechaussee laat zaterdag weten dat dit gebeurt in opdracht van Frontex. Dat is het Europees agentschap dat de buitengrenzen van de EU bewaakt. Frontex deed al drie keer eerder een beroep op Nederland.

Het vliegtuig van de Kustwacht vliegt vanaf het Italiaanse eiland Pantelleria en surveilleert tot 30 september. Het toestel moet de vluchtelingenstroom van Noord-Afrika naar Europa in kaart brengen, speciaal in het gebied tussen Italië en Griekenland en Libië en Tunesië.

Italië kampt al tijden met een niet aflatende stroom bootvluchtelingen die via onder meer Libië over de Middellandse Zee Italië en met name het eiland Lampedusa proberen te bereiken. Dit jaar hebben al ongeveer 100.000 Afrikanen in vaak wrakke boten de oversteek gemaakt.

De EU gaat een nieuwe missie opzetten om het probleem van de bootvluchtelingen in ItaIië het hoofd te bieden. Die zal plaatsvinden onder de vlag van Frontex en Frontex Plus gaan heten. Hoe de operatie eruit gaat zien en hoe groot deze wordt, is nog niet bekend.