De Verenigde Naties gaan de Ghanese hoofdstad Accra gebruiken als uitvalsbasis voor de bestrijding van ebola in het westen van Afrika.

Dat heeft de Ghanese regering bekendgemaakt.

''Met Accra als logistiek en coördineringscentrum creëren we een belangrijke weg om medisch personeel en benodigdheden tegen de ziekte in het gebied te krijgen waar ebola heerst'', aldus de verklaring van de regering van president John Dramani Mahama.

Mahama is voorzitter van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas). Dat samenwerkingsverband zette al een fonds op ter bestrijding van de ziekte.

Het virus brak begin dit jaar uit in Guinea en verspreidde zich daarna naar Liberia, Sierra Leone, Nigeria en sinds kort ook Senegal. De bestrijding in de getroffen regio is een stuk moeilijker geworden sinds commerciële vluchten naar de betreffende landen veelal zijn gestaakt.

Omzeilen

De VN omzeilt met Accra als speciale uitvalsbasis het gebrek aan vluchten. Medewerkers van hulporganisaties die terugkeren naar Accra worden zorgvuldig gescreend, om te voorkomen dat de ziekte zich ook naar Ghana uitbreidt. Daarnaast zal de VN ook helpen het programma te verbeteren dat de Ghanese regering heeft opgezet om ervoor te zorgen dat ebola buiten de landsgrenzen blijft.

De uitbraak van ebola heeft tot nu toe meer dan 1550 mensen in West-Afrika het leven gekost. Bovendien zijn er meer dan drieduizend mensen besmet met het vaak dodelijke virus.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola