Groot-Brittannië neemt maatregelen om de dreiging die uitgaat van jihadisten tegen te gaan. Het dreigingsniveau voor een terreuraanslag is verhoogd naar 'ernstig'. 

Premier David Cameron kondigde aan dat er wetgeving komt die het eenvoudiger maakt om het paspoort af te pakken van mensen die naar de oorlogen in Irak en Syrië reizen.

Volgens Cameron zijn minstens 500 mensen uit het Verenigd Koninkrijk afgereisd om te vechten in Syrië en mogelijk Irak. Hij zei dat extremisten van Islamitische Staat (IS) ''een grotere en diepere bedreiging vormen voor onze veiligheid dan we ooit hebben gekend''.

Volgens Cameron heeft IS een ''giftige ideologie'' die niets te maken heeft met de islam en waar Groot-Brittannië nog vele jaren tegen zal strijden. Een mogelijk Britse jihadist was verantwoordelijk voor de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley, waar IS vorige week een video van toonde.

De verhoging van het dreigingsniveau in Groot-Brittannië betekent dat een aanslag 'zeer waarschijnlijk' wordt geacht. Maar er zijn geen aanwijzingen dat een terreuraanval ophanden is.

'Ernstig' is het op een na hoogste dreigingsniveau. Van de vijf niveaus is 'kritiek' het hoogste. De laatste keer dat het dreigingsniveau werd aangepast in het Verenigd Koninkrijk was in 2011. Toen werd het verlaagd.