IJsland heeft de waarschuwing code rood voor de luchtvaart ingetrokken die was gegeven vanwege de vulkaan Bardarbunga. 

Volgens de autoriteiten vormen de gevolgen van de kleine uitbarsting in de nacht van donderdag op vrijdag, die aanleiding was voor de code rood, geen gevaar meer voor de luchtvaart.

De vulkaan in IJsland stond al een paar dagen op springen. Door de kleine lava-uitbarsting is geen vulkaanas in de lucht gevonden, dat het luchtverkeer had kunnen verstoren. Alle vliegvelden op IJsland zijn open.

Het vliegverkeer op Schiphol had geen last van de vulkaan. De uitbarsting leidde niet tot annuleringen of vertragingen van vluchten, liet een woordvoerster van de luchthaven vrijdag weten.

Zaterdag werd ook al code rood gegeven uit vrees dat de vulkaan grote hoeveelheden as zou uitstoten. Maar zondag werd dat hoogste alarmniveau weer teruggedraaid tot code oranje.

IJskap

Het is al een week onrustig rond de vulkaan Bardarbunga. Bardarbunga is het grootste vulkanisch systeem op IJsland. De vulkaan ligt onder de ijskap van de Vatnajökull-gletsjer in het zuidwesten van het land.

In 2010 werd het vliegverkeer in grote delen van Europa stilgelegd vanwege de aswolken van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. Of zoiets weer kan gebeuren, is nog zeer de vraag. Dat hangt onder meer af van de hevigheid van de uitbarsting en de windrichting.