Afgelopen week telde het hoogste aantal nieuwe besmettingen met ebola sinds het dodelijke virus in West-Afrika om zich heen greep.

Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) vrijdag bekend, aldus AP.

In zeven dagen tijd zijn er meer dan vijfhonderd gevallen gemeld, bij uitstek het grootste aantal sinds de uitbraak. De meerderheid van de patiënten is Liberiaan, maar ook in de buurlanden Guinee en Sierra Leone zijn meer besmettingen geconstateerd dan ooit. 

De explosieve stijging duidt erop dat de epidemie steeds gevaarlijker vormen aanneemt. De WHO waarschuwde donderdag dat de uitbraak in West-Afrika nog gaat verergeren en eventueel 20.000 slachtoffers kan raken.

Van de drieduizend besmette slachtoffers zijn inmiddels 1500 overleden. Ebola heeft zich verspreid over Guinee, Liberia, Sierra Leone, Nigeria en nu ook Senegal.

Senegal

Voor het eerst is een besmetting met het ebolavirus in Senegal vastgesteld. Het gaat om een student uit Guinee die ziek naar Senegal was gereisd. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van het Afrikaanse land vrijdag bekendgemaakt.

De student was dinsdag naar het ziekenhuis gegaan. De jongeman was drie weken geleden in eigen land verdwenen, toen hij werd geobserveerd omdat hij nauw contact had gehad met patiënten.

Het ebolavirus heeft de afgelopen tijd om zich heen gegrepen in West-Afrika, vooral in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Senegal, dat grenst aan Guinee, is het vijfde land waar de gevreesde ziekte opduikt. Het virus heeft in totaal ruim 1550 levens geëist.

Om de verspreiding van ebola tegen te gaan heeft Senegal de zuidelijke grens met Guinee onlangs gesloten.

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola l Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola