Islamitische milities die de Libische hoofdstad Tripoli in handen hebben gaan akkoord met een staakt-het-vuren, op verzoek van de Verenigde Naties.

Dat meldt persbureau AP donderdag.

De militanten zeggen zich echter tegen iedere vorm van buitenlandse inmenging in het conflict te blijven verzetten. 

Bevelhebber Ahmed Hadiya van de Libische Dageraad, een verzameling van verschillende islamitische milities, zegt dat zijn groepering "zal samenwerken met de wereld", tenzij de Libische soevereiniteit wordt geschonden. 

De uitspraken van de rebellenleider zijn een reactie op de recente oproep van Libische politici aan de Verenigde Naties, om in te grijpen in het conflict tussen rivaliserende Libische bendes. De VN-Veiligheidsraad nam woensdag een resolutie aan waarin wordt opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Libië.

Libië heeft momenteel twee rivaliserende parlementen en regeringen. Libische Dageraad vormde onlangs een regering in Tripoli en de wettige regering, die in juni werd gevormd na verkiezingen, week eerder deze maand uit naar de oostelijke stad Tobroek. Bovendien weigert het oude parlement het bij de verkiezingen tot stand gekomen nieuwe parlement te erkennen.