Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn bijna 2.600 mensen omgekomen door de strijd. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. 

De organisatie heeft in totaal 2.593 doden geregistreerd.

Een VN-woordvoerder zegt dat in het cijfer de slachtoffers van de ramp met de MH17 niet zijn meegenomen. Daardoor kwamen alle 298 inzittenden om, onder wie 196 Nederlanders.

De VN bevestigde vrijdag dat de strijd de afgelopen weken is verhevigd. Zowel rebellen als regeringstroepen gebruiken zware artillerie in dichtbevolkte gebieden.

Beide partijen gebruiken zware artillerie in dichtbevolkte gebieden. VN-Hoge Commissaris voor Mensenrechten Navi Pillay spreekt van schending van het humanitaire recht. Momenteel komen iedere dag 36 mensen om het leven.

Burgers die vluchtten voor het geweld, zijn aangevallen en gedood. Ook zouden pro-Russische rebellen burgers tegenhouden die weg willen uit gebieden waar gevechten zijn. Hoewel meer dan de helft van de bevolking van Loehansk en Donetsk is gevlucht, wordt volgens de VN niet genoeg gedaan om burgers te evacueren.

Rebellengroepen maken zich volgens de VN schuldig aan onder meer marteling en gedwongen arbeid. De rebellen zouden bijna vijfhonderd mensen gevangen houden. Ook Oekraïense 'speciale bataljons' martelen en laten mensen verdwijnen. Volgens de VN moet de Oekraïense regering in Kiev meer doen om de bataljons te controleren.

NAVO

Oekraïne wil af van zijn huidige status van neutraliteit en in plaats daarvan aansluiting zoeken bij de NAVO. Premier Arseni Jatsenjoek van Oekraïne zegt vrijdag dat een wetsvoorstel daarover naar het parlement wordt gestuurd.

NAVO-bronnen meldden donderdag dat zo'n 1000 Russische militairen in Oekraïne zijn. Rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko, 'premier' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, liet weten dat duizenden Russische militairen met de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne meevechten tegen het Oekraïense leger.

Moskou heeft ontkend dat Russische militaire eenheden actief zijn in het buurland. 

De NAVO komt vrijdag bijeen in een spoedzitting om de situatie in Oekraïne te bespreken, nu het Westen Rusland ervan beschuldigt direct bij het conflict betrokken te zijn.

Sancties

De Europese ministers van buitenlandse zaken zijn vrijdag in de Italiaanse stad Milaan bijeengekomen voor overleg over de crisis in het oosten van Oekraïne. Er gaan steeds meer stemmen op om de economische sancties tegen Rusland te verzwaren. Rusland wordt ervan beschuldigd een van de aanjagers te zijn van het conflict in Oekraïne. 

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben eerder al sancties getroffen tegen Russische regeringsfunctionarissen en de financiële sector in het land. Moskou sloeg daarop terug door importverboden in te stellen op bijvoorbeeld groenten uit Nederland. 

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama moet de steun van Rusland aan de rebellen tot gevolg hebben dat Moskou met "hogere kosten en consequenties" te maken krijgt. 

De Europese ministers gaan het vrijdag hebben over mogelijke nieuwe stappen tegen Rusland. Deze maatregelen moeten zaterdag, op een top in Brussel, bekendgemaakt worden. 

Marioepol

Bij de strategische havenplaats Marioepol in Oost-Oekraïne wordt vrijdag nog steeds gevochten, zo meldt de BBC. Pro-Russische separatisten, gesteund door Russiche vrijwilligers, zouden proberen de stad in te nemen. Het Westen verdenkt Rusland ervan op die manier een directe doorgang over land te willen creëren naar de Krim, dat begin dit jaar door Rusland werd geannexeerd. 

Volgens de Kyiv Post staan 500.000 pro-Russische separatisten klaar om de stad in te nemen. Oekraïense soldaten, politie en vrijwilligers bezetten controleposten om de stad te verdedigen. 

Omsingeld

Ten noorden van de stad Donetsk zijn Oekraïense troepen omsingeld door pro-Russische rebellen. Militairen bij de stad Ilovaysk melden dat ze zijn ingesloten en dringend moeten worden bevoorraad, aldus de BBC vrijdag. 

De Russische president Poetin riep rebellen in het gebied vrijdag op een "humanitaire corridor" te creëren, om omsingelde Oekraïense troepen de kans te geven het gebied te verlaten, zonder dat er slachtoffers vallen. 

Rebellenleider Alexander Zakharchenko zei op de Russische televisie dat zijn mannen alleen gehoor willen geven aan het verzoek, als de militairen hun wapens en munitie inleveren.  

Voor Oekraïense veiligheidsdiensten is de reactie van Zakharchenko het bewijs dat de rebellen "onder directe controle staan van het Kremlin".  

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne