Het aantal Syriërs dat het land is ontvlucht vanwege de burgeroorlog, is boven de drie miljoen uitgekomen. Dat zijn er ruim een miljoen meer dan een jaar geleden, aldus de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag.

De meeste Syriërs zijn uitgeweken naar Libanon (1,14 miljoen), Turkije (815.000) en Jordanië (608.000). Binnen Syrië zijn er ongeveer 6,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld.

''Bijna de helft van alle Syriërs heeft het eigen huis moeten ontvluchten'', aldus de Unhcr.

De VN-organisatie laat weten dat het voor Syriërs steeds moeilijker wordt hun land te verlaten. Vaak mogen ze pas de grens oversteken na het betalen van steekpenningen aan grensbewakers.

Vluchtelingen die via de woestijn naar het oosten van Jordanië proberen te reizen, lopen het risico dat ze op smokkelaars stuiten. Die 'beschermen' de vluchtelingen in ruil voor geld.

0,16 procent

Volgens Oxfam Novib leidt de opvang van vluchtelingen tot grote sociale en economische problemen in de buurlanden, en dan vooral in Libanon.

''Slechts vijfduizend Syrische vluchtelingen zijn tot nu toe buiten de buurlanden opgenomen, 0,16 procent van het totaal', stelt de hulporganisatie.

Oxfam Novib roept westerse en andere welvarende landen op meer te doen voor de Syrische vluchtelingen.

Drukke en gevaarlijke tijden voor hulpverleners

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië