IJsland heeft opnieuw code rood gegeven voor de luchtvaart om de vulkaan Bardarbunga. Dat betekent dat in het luchtruim boven en rond de vulkaan niet mag worden gevlogen.

De vulkaan in IJsland die al een paar dagen op springen stond, is in de nacht donderdag op vrijdag uitgebarsten. Volgens IJslandse media gaat het om een kleine lava-uitbarsting die weinig gevolgen heeft. 

Ook is er geen vulkaanas in de lucht gevonden, wat het luchtverkeer zou kunnen verstoren. Alle vliegvelden op IJsland zijn open, omdat deze ver genoeg van de vulkaan af liggen. 

Het vliegverkeer op Schiphol heeft geen last van de vulkaan. De uitbarsting heeft niet geleid tot annuleringen of vertragingen van vluchten, liet een woordvoerster van de luchthaven vrijdag weten.

Zaterdag werd ook al code rood gegeven uit vrees dat de vulkaan grote hoeveelheden as zou kunnen uitstoten. Maar zondag werd dat hoogste alarmniveau weer teruggedraaid tot code oranje.

Bardarbunga

Code rood is de hoogste waarschuwing die kan worden afgegeven. Het luchtruim boven de vulkaan is voor de zekerheid dicht, ondanks dat er geen as is gevonden.

Het KNMI houdt de verspreiding van as in de atmosfeer in de gaten. Dat laat het weerinstituut dat verantwoordelijk is voor de verwachtingen voor de luchtvaart vrijdag weten. "We zijn erop voorbereid als de vulkaan uitbarst", zegt een woordvoerder. 

Sinds de vulkaan actief is worden in de weerkamer in De Bilt dagelijks speciale verwachtingen gemaakt van het traject dat het as dat in de atmosfeer komt aflegt na een uitbarsting. Op dit moment is er volgens de woordvoerder echter nog geen as in de atmosfeer. 

Onrustig

Het is al een week onrustig rondom de vulkaan Bardarbunga. Bardarbunga is het grootste vulkanisch systeem op IJsland. De vulkaan ligt onder de ijskap van de Vatnajökull-gletsjer in het zuidwesten van het land.

In 2010 werd het vliegverkeer in grote delen van Europa stilgelegd vanwege de aswolken van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. Of zoiets weer kan gebeuren is nog zeer de vraag. Dat hangt onder meer af van de hevigheid van de uitbarsting en de windrichting.