Een hulpverlener van Artsen zonder Grenzen (AzG) zit in quarantaine in Brussel, omdat hij misschien besmet is met het dodelijke ebolavirus.

Een woordvoerder van de overheidsdienst Volksgezondheid liet vrijdag weten dat het één tot twee dagen zal duren voordat precies duidelijk is wat de man mankeert. De symptomen van de man kunnen ook duiden op malaria of een andere tropische ziekte.

De hulpverlener was in West-Afrika om de ebola-epidemie daar te bestrijden. Hij keerde recentelijk terug naar België en kreeg donderdag plotseling koorts.

Omdat de man net terug is uit West-Afrika, dat zwaar getroffen is door de ebola-epidemie, en omdat hij in contact is geweest met ebola-patiënten én plotselinge koorts heeft, is hij uit voorzorg in Brussel naar het ziekenhuis gebracht.

Besmettelijk

De zegsman benadrukte dat de zieke man pas vanaf donderdag bij het openbaren van de ziekteverschijnselen besmettelijk werd. Volgens hem is de kans op besmetting heel klein tenzij er sprake is geweest van "uitwisseling van lichaamssappen''.

België heeft op dit moment nog geen extra maatregelen getroffen, aldus de woordvoerder.

De epidemie blijft voortwoekeren in het westen van Afrika. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde donderdag dat het aantal sterfgevallen door het virus is gestegen naar zeker 1.552. In totaal zijn er 3.069 besmettingen vastgesteld. Vooral de landen Sierra Leone, Guinee en Liberia gaan gebukt onder de ziekte.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van de WHO. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola