Islamitische Staat (IS) heeft donderdag weer een video vrijgegeven waarin te zien is hoe een gijzelaar wordt onthoofd. 

Dit keer executeren ze naar verluidt een Koerdische gevangene. De video, met de naam Een boodschap in Bloed, is bedoeld als waarschuwing tegen troepen die strijden tegen de extremistische groep in het noorden van Irak.

In het filmpje zijn aan het begin vijftien mannen in oranje overalls te zien. Het zou gaan om Koerdische gevangenen. Eén van hen wordt later onthoofd voor een moskee in de Iraakse stad Mosul. Hij wordt omringd door drie gemaskerde mannen in zwarte kleding. Twee van hen houden geweren vast. Mosul is één van de bolwerken van de strijders van IS.

De jihadisten waarschuwen in het Arabisch dat nog meer gijzelaars zullen worden vermoord als de Koerden de Amerikanen blijven steunen in Noord-Irak, schrijft de BBC.

In het filmpje zijn rond het moment van de onthoofding beelden gemonteerd van de Amerikaanse president Barack Obama en minister John Kerry van Buitenlandse Zaken.

Coalitie

De Verenigde Staten willen een coalitie samenstellen om gezamenlijk de extremisten van IS, voorheen ISIS, in Syrië en Irak te bedwingen. De Amerikaanse president Barack Obama zei dat donderdag in Washington.

Obama heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de opdracht gegeven naar de regio te reizen en de coalitie te smeden. Minister van Defensie Chuck Hagel gaat de mogelijkheden voor actie tegen IS inventariseren, aldus Obama.

''Om IS voor de lange termijn uit te schakelen, moeten we samenwerken in de regio en moet er een gezamenlijke strategie komen. Dat kunnen we niet alleen'', zei Obama voorafgaand aan een bijeenkomst met de Nationale Veiligheidsraad over Irak en Syrië.

De Amerikaanse president zei dat er nog geen strategie op tafel ligt maar dat de aanpak van IS zeker een ''militair aspect'' heeft. Prioriteit heeft het terugdringen van IS uit Irak, aldus Obama. Hij zei erbij dat Irak uiteindelijk in staat moet zijn om zelf voor zijn eigen veiligheid te zorgen omdat het anders geen zin heeft om IS het land uit te jagen.

IS publiceerde vorige week ook al een video van een onthoofding. De Amerikaanse journalist James Foley werd toen vermoord. Het filmpje Een boodschap aan Amerika leidde wereldwijd tot grote verontwaardiging.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak