Vier gijzelaars van de terreurgroep Islamitische Staat, onder wie de vermoorde Amerikaanse journalist James Foley, zijn in Syrië onderworpen aan de martelmethode waterboarding. 

Dat hebben bronnen tegen The Washington Post gezegd.

De strijders van IS lijken de marteltechniek te hebben gekopieerd van de CIA. De Amerikaanse geheime dienst paste waterboarding toe op terreurverdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001.

Waterboarding is een zeer omstreden verhoormethode waarbij verdrinking wordt gesimuleerd. Er wordt een doek over het gezicht van de verdachte geduwd waardoorheen water wordt gegoten. Het water in de doek maakt het min of meer onmogelijk om adem te halen. Waterboarding is door de Amerikaanse president Barack Obama afgedaan als marteling.

Foley werd in 2011 door IS in Syrië ontvoerd. Hij werd vastgehouden in Raqqa, een bolwerk van de opstandelingen. Vorige week werd een video vrijgegeven van zijn onthoofding. De terroristen spraken daarbij van een vergeldingsactie voor Amerikaanse luchtaanvallen op doelwitten van IS in Irak.

Vier dingen die u moet weten over IS | Islamitische Staat zonder bondgenoten l Dossier Irak