Rusland is verantwoordelijk voor het geweld in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd. 

Obama zei volgende maand de Oekraïense president Petro Porosjenko te zullen ontvangen in het Witte Huis. 

Volgens Obama traint, bewapent en financiert Rusland Oekraïense pro-Russische separatisten. Dat blijkt uit beeldmateriaal van Russische eenheden in Oekraïne, zei hij. 

Amerika is niet van plan militair in actie te komen om het conflict in Oekraïne op te lossen. Het land overweegt wel nieuwe sancties tegen Moskou.

Obama sprak eerder donderdag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Beiden waren het erover eens dat Rusland de kwade genius is achter het geweld in het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten vechten met het Oekraïense leger. Het Westen beschuldigt Rusland ervan de separatisten op diverse manieren te steunen en het conflict te verscherpen.

Liegen

Leden van de VN-Veiligheidsraad eisen dat Rusland zijn troepen terugtrekt van een nieuw front in Oekraïne. De raad kwam donderdagavond in spoedzitting bijeen om de crisis in het oosten van Oekraïne te bespreken. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power beschuldigde Rusland van regelrechte leugens

Vicesecretaris-generaal voor politieke aangelegenheden Jeffrey Feltman sprak van een "gevaarlijke escalatie van het conflict', maar zei ook dat de raad niet over de middelen beschikt om de 'zeer verontrustende berichten" onafhankelijk van elkaar te verifiëren. 

De Russische militairen vechten ''aan de kant van illegale separatisten in een ander, soeverein land'', aldus Power. De oud-journaliste beschuldigde Rusland van agressie en een schending van het VN-Handvest en van de Slotakte van Helsinki.

Power vroeg zich af of de andere buurlanden van Rusland nog het gevoel kunnen hebben dat ''hun veiligheid is gegarandeerd''. De EU-landen Finland, Estland, Letland, Litouwen en Polen grenzen aan Rusland.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne