Palestina wendt zich op 15 september tot de VN-Veiligheidsraad met de eis dat een datum wordt vastgesteld voor de Israëlische terugtrekking van de Westelijke Jordaanoever. 

Als de Veiligheidsraad daar niet op ingaat, treedt Palestina toe tot het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Dit is donderdag vernomen van bronnen bij de Palestijnse Autoriteit. In het verleden hebben de VS met hun veto geregeld actie van de Veiligheidsraad tegen Israël voorkomen.

De Joodse staat is gekant tegen Palestijnse toetreding tot het ICC. Israëlische hoogwaardigheidsbekleders, zoals premier Benjamin Netanyahu, zouden dan in Den Haag kunnen worden aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in de Gazastrook of wegens de bouw van de illegale Joodse nederzettingen in bezet gebied.

New York

De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil de in New York te nemen stappen voorbereiden tijdens een conferentie van de Arabische Liga op 5 september.

Palestina staat onder westerse druk om Israëlische functionarissen niet bloot te stellen aan strafvervolging door het ICC. De kwakkelende Palestijnse economie wordt geholpen door donoren in West-Europa en de VS.

Israël bezette de Westelijke Jordaanoever tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. De Palestijnen hebben er nu beperkte autonomie.