De politie van Peru heeft deze week ruim zes ton cocaïne onderschept die vermoedelijk bestemd was voor Spanje en België. 

Het is de grootste partij van de afgelopen tien jaar, zegt het hoofd van de antinarcoticabrigade, generaal Vicente Romero.

De zending werd maandag ontdekt in de omgeving van Huanchaco, een gebied aan de Stille Oceaankust op 585 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lima.

De cocaïne was verstopt in een partij van honderd ton steenkool. De drugs waren in uitgeboorde stukken gesteente gestopt, die vervolgens werden dichtgesmeerd met een mengsel van gemalen houtskool en lijm. De smokkelaars maakten gebruik van twee officieel geregistreerde handelsondernemingen die sinds april 2011 zeker 25 zendingen verscheepten over zee. Hoeveel van die zendingen drugs bevatten, is nog niet bekend.

De cocaïne werd ontdekt na een langdurig onderzoek in samenwerking met de Amerikaanse drugsbestrijdigingsdienst DEA, zei Romero. In verband met de zaak zijn twee Mexicanen en zes Peruanen gearresteerd.

Sinds 2012 heeft Peru het buurland Colombia als grootste cocaïneproducent van de wereld ingehaald.