Op de Golanhoogten op de grens tussen Israël en Syrë zijn donderdag 43 vredestroepen van de Verenigde Naties gevangen genomen door een gewapende groepering. 

Het gaat om militairen uit de Filipijnen en uit Fiji. Dat bevestigen de Verenigde Naties tegenover persbureau AP

81 andere vredessoldaten zouden momenteel vastzitten in het gebied rond Ar Ruwayhinah en Burayqah bij de Syrische grens.  

Volgens het kantoor van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon werden de vredestroepen donderdag gevangen genomen aan de Syrische kant van de grens op de Golanhoogten bij de stad Quneitra, "tijdens een periode van intense gevechten tussen gewapende groepen en het Syrische leger".

De militatiren moeten moeten ''onmiddellijk en zonder voorwaarden vooraf'' worden vrijgelaten. Dat heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties donderdag geëist.

Nederlanders

Volgens de VN is nog niet bekend welke nationaliteit de gegijzelden hebben. Bij de blauwhelmen op de Golanhoogten zijn ook twee Nederlanders. Geen van hen is in gijzeling genomen, liet een woordvoerster van het ministerie van Defensie weten.

De blauwhelmen zijn op de Golanhoogten gestationeerd om de vrede tussen Syrië en Israël te bewaren sinds 1973, na het einde van de Syrisch-Israëlische oorlog. De Verenigde Naties houden toezicht op Quneitra, waar het verkeer tussen de vijanden Syrië en Israël doorheen moet. De strijd in het gebied slaat echter met enige regelmaat over naar de Golanhoogten. 

In totaal zitten er 1.223 blauwhelmen in het gebied uit India, Nepal, Fiji, Ierland, Nederland en de Filipijnen. Oostenrijk trok zijn blauwhelmen vorig jaar terug, omdat het gevaar door de burgeroorlog in Syrië tot een onaanvaardbaar niveau zou zijn gestegen. 

Ook de Filipijnen lieten afgelopen weekeinde weten zijn manschappen te zullen terugtrekken vanwege de verslechterde veiligheidssituatie. In maart vorig jaar werden 21 Filipijnse blauwhelmen gegijzeld. Zij werden vastgehouden in het dorp Jamia, ten oosten van het meer van Tiberias, en kwamen na korte tijd ongedeerd vrij.

Bombardementen

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben donderdag rebellen in het gebied gebombardeerd. De bommen sloegen in vlakbij de grens met Israël.

Over doden of gewonden is nog niets bekend. Onder meer het dorp Jaba in de Syrische grensprovincie Quneitra werd getroffen, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. In en rond Jaba zijn ook gevechten gaande tussen Syrische militairen en rebellen.

De aan Al-Qaeda gelieerde beweging al-Nusra veroverde woensdag een grenspost in het gebied. Een woordvoerder van de groep zei dat Israël niets te vrezen heeft en dat de oppositie alleen geïnteresseerd is in het bestrijden van de regering van president Bashar Assad.

Syrische burgeroorlog blijft fel en complex

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië