Recep Tayyip Erdogan is donderdag beëdigd als president van Turkije. Hij was sinds maart 2003 premier, nadat zijn partij, de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AK-partij), de parlementsverkiezingen had gewonnen.

Parlementsleden van de oppositiepartij CHP verlieten voor de beëdiging de zaal. Zij verwijten Erdogan dat hij als premier steeds autoritairder werd en dat hij na zijn verkiezing tot president op 10 augustus niet de banden met zijn partij verbrak, zoals de grondwet eist.

CHP-leider Kemal Kilicdaroglu zei voor de televisie dat het van Erdogans trouw aan de grondwet zal afhangen met hoeveel respect CHP'ers de nieuwe president bejegenen. ''Erdogan schond bewust de grondwet. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat hij niet buiten de partijen staat en zal staan'', aldus Kilicdaroglu.

Het presidentschap is nu vooral een ceremoniële functie. Erdogan (60) wil daarin verandering brengen en als president veel meer macht hebben dan zijn voorgangers. Zijn opvolger als premier, minister Ahmet Davutoglu van Buitenlandse Zaken, kondigde woensdag aan met voorstellen voor wijziging van de grondwet te komen die dat mogelijk maken.

Bij de beëdiging in het parlementsgebouw was namens het Nederlandse kabinet minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken aanwezig.

Hoogwaardigheidsbekleders

Tientallen buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders woonden de installatieplechtigheid voor Erdogan bij, maar belangrijke westerse bondgenoten van Turkije stuurden geen hoge vertegenwoordigers. Zo lieten de Verenigde Staten zich vertegenwoordigen door de waarnemende ambassadeur in Ankara.

Het aanzien van Erdogan in het Westen is getaand doordat hij zich steeds autoritairder opstelt. Ook zijn er beschuldigingen geuit van corruptie, die door Erdogan worden afgedaan als een complot om hem ten val te brengen.